W dniach 29-30 maja 2023r. odbył się w naszej szkole coroczny Konkurs „Mistrz w zawodzie”, składający się z dwóch etapów: części teoretycznej i praktycznej. W zmaganiach konkursowych wzięli udział uczniowie klasy II, III i IV technikum hotelarskiego, technikum usług kelnerskich, technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pierwszy etap składał się z pytań, obejmujących zakres tematyczny zawarty w podstawie programowej do poszczególnych kierunków. Uczniowie z najwyższą liczbą punktów zakwalifikowali się do II etapu konkursu – części praktycznej. Etap praktyczny składał się z dwóch części, za który uczeń mógł zdobyć max 20 pkt. Dodatkowe punkty mogli uczniowie uzyskali za udział w olimpiadach i konkursach tematyce zawodowej oraz średnią ocen z wybranych przedmiotów zawodowych.
Celem konkursu było: wykorzystanie i rozwijanie potencjału zawodowego uczniów oraz ich umiejętności praktycznych związanych z wybranym zawodem, kształtowanie postaw przedsiębiorczych i umiejętności planowania swojej kariery zawodowej, rozpowszechnianie wiedzy na temat różnych zawodów.
W bieżącym roku szkolnym Mistrzami zostali:
technik usług kelnerskich – CWYNAR GABRIELA
technik hotelarz – CHORZEMPA GABRIELA
technik żywienia i usług gastronomicznych – KRÓL JAKUB
GRATULUJEMY !