Po przerwie wakacyjnej swą działalność wznowiło Kółko gastronomiczne jako dodatkowa forma zajęć dla wszystkich chętnych uczniów naszej szkoły, którzy chcą pogłębić swoje umiejętności kulinarne.
Zajęcia odbywają się co drugą środę od godziny 15.00 na pracowni żywienia. Kółko prowadzone jest przez Joannę Cyran – nauczyciela zajęć praktycznych. W ramach zajęć wykonujemy różne ciekawe potrawy z zastosowaniem niekonwencjonalnych surowców oraz technik. Ponadto możemy szlifować swoje umiejętności manualne potrzebne w zawodzie jak również doskonalić wiedzę teoretyczną.
Zachęcamy do uczestnictwa. Na stronie będziemy zamieszczać ciekawe receptury potraw.
Dzisiaj proponujemy: „Sernik chałwowy”
Sernik chałwowy (bez pieczenia)
Składniki na spód:
- 150 g ciastek typu Oreo Lub Neo z nadzieniem czekoladowym
- 30 g masła
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3 chałwy sezamowe o smaku waniliowym (65 g każda)
- 50 ml likieru czekoladowego
- 3 – 5 łyżek cukru pudru, przesianego (do smaku)
- 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
- 60 ml wody
Dodatkowo:
- kilka kostek roztopionej białej czekolady
Wieczór wcześniej kremówkę podgrzać w garnuszku (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Przykryć folią spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania białek).
W misie miksera umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ozdobić paseczkami białej czekolady wyciśniętej z rękawa cukierniczego z odciętą końcówką.
Smacznego!
Grzegorz Kaczor kl II TŻiUG
Krystian Kielar kl II TŻiUG
Surówka Egzotyczna
Składniki:
- 3 nektarynki
- 1-2 plasterki ananasa z puszki
- 10-15 winogron ciemnych
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 1 łyżka orzechów (pini lub nerkowca)
- łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku soku z ananasów
- kwiaty do dekoracji, melisa
Sposób wykonania:
Nektarynki, jabłko, kiwi i ananasa pokroić w kostkę. Winogrona poprzecinać na połowy i usunąć pestki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Połączyć miód z sokiem z ananasów. Jabłko pokroić w kostkę, a banana pokroić w półplasterki(robimy to na końcu aby nie ściemniały). Wszystkie owoce włożyć do jednej miski razem z orzechami i zaprawą miodowo-ananasową. Delikatnie wymieszać dwiema łyżkami aby nie zepsuć struktury owoców.
Najlepiej podać w dużym kieliszku przykrytym talerzem i odwróconym do góry nogami.
Kwiaty które można użyć do dekoracji:
Proponujemy kurczaka w innej wersji niż zwykle, wspaniale pachnie i smakuje!
Udka na czerwono w sosie słodko-kwaśnym /4porcje/
Składniki:
4 udka z kurczaka lub podudzi
1 duża cebula
½ szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
½ opakowania małego keczupu łagodnego
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
2,5 łyżki powideł śliwkowych
2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć papryką, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej patelni na 1-2 łyżkach oleju lub sklarowanego masła. Tak przygotowane ułożyć w brytfance.
Przygotować sos: obraną marchew pokroić w słupki, cebulę w piórka. Podsmażyć w rondlu na maśle.
Dodać ocet, cukier, sól i roztarty czosnek, dodać keczup i powidło. Sos pogotować 5 minut. Zalać udka dusić do miękkości.
Podawać z ryżem na sypko lub kluskami kładzionymi i sezonową surówką.
Smacznego 🙂
Deser to uwieńczenie każdego obiadu, my proponujemy czekoladowy suflet. Nasza propozycja podania to suflet z lodami waniliowymi i owocem kaki.
Suflet czekoladowy
Składniki:
- 125 g czekolady gorzkiej
- 90 g masła + 1 łyżeczka (do posmarowania foremek)
- 70 g cukru pudru
- 50 g mąki (450, tortowa)
- 3 jajka
Wykonanie:
Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termo obieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.
Podajemy na ciepło, można posypać cukrem pudrem, tartą czekoladą i z dodatkiem ulubionych owoców.
Smacznego!
Chcesz zjeść coś słodkiego ale zdrowego? To zapraszamy na pyszne ciasteczka pełne witamin!
Udadzą się nawet mniej wprawionym w kuchennych eksperymentach.
Marchewkowe ciastka z płatkami owsianymi
Składniki:
– 2 szkl. mąki pszennej (można zastąpić pełnoziarnistą)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2/3 szkl. oleju
– 6 łyżek białego cukru
– 2/3 szkl. ciemnego brązowego cukru
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 duże jajka
– 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (lub odrobina aromatu pomarańczowego)
– 1 szkl. płatków owsianych
– 1 i 1/3 szkl. startej marchewki
– 1/2 szkl. rodzynków
– 2/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich- można pominąć lub w to miejsce dodać żurawinę suszoną
W małej misce wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
W dużej misce zmiksować olej z cukrami i wanilią. Dodać jajka, skórkę pomarańczową i miksować jeszcze przez około minutę. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Następnie połączyć z płatkami owsianymi, marchewką, rodzynkami i orzechami. Ciasto nakładać łyżką na wyścieloną pergaminem blachę i piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
Z podanej porcji wychodzi 32 ciastka.
Powodzenia!
Deser pełen witamin dla dzieci i dorosłych, wspaniały na niedzielne popołudnie lub na zakończenie obiadu, aromatyczna galaretka owocowa na bazie 100% naturalnego soku, bez dodatku konserwantów czy też barwników zaspokoi nawet te najbardziej wybredne gusta.
Galaretka pomarańczowa
Składniki:
1 litr 100% soku naturalnego (możecie użyć innego: porzeczkowego, wiśniowego)
8 łyżeczek żelatyny
2 łyżki cukru
Przygotowanie: odmierzoną żelatynę namoczyć w 5- 6 łyżkach zimnej wody, sok przelać do garnka i podgrzać aż będzie prawie gorący lecz nie gotować, dosłodzić cukrem, dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić galaretkę i poporcjować do pucharków. Odstawić do zestalenia. Galaretkę ozdobić bitą śmietanką , owocami lub bakaliami. Naszą podaliśmy z : owocami granatu, mandarynkami, kiwi, świeżymi listkami mięty jabłkowej.
Przepis na miesiąc: marzec
Takie małe- a takie dobre
Czekoladowe ciasteczka z nutką mięty
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
pół szklanki czekolady w proszku
4 łyżki kakao
6 łyżek posiekanej mięty (świeżej lub suszonej)
2 jajka
1/4 kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy wszystkie składniki dodając na koniec jajka. Wlewamy przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na miesiąc: luty
Duszona łopatka z prawdziwkami 4 porcje
Składniki:
- 4 kotlety z łopatki wieprzowej
- rozmaryn suszony
- 1-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu wołowego (z kostki)
- 300 g mrożonych prawdziwków
- 2 liście laurowe
- 4 sztuki ziela angielskiego
- Szczypta suszonego lubczyku
- Pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej mąki ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody
- sól, pieprz
- koperek świeży
- po 2 ziemniaki na osobę średniej wielkości
Wykonanie:
Plastry mięsa smażymy. Później grzyby z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem.
Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy godzinę na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodajemy obrane ziemniaki , dusimy 30 min razem z przyprawami.
Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na miesiąc: styczeń
Roladki z białą kiełbasą , kalafior w cieście majonezowym 4 porcje
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 4 pętka białej kiełbasy
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki smalcu
- 1 litr bulionu wołowego
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Mięso rozbijamy, z jednej strony oprószamy solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą.
Z kiełbas usuwamy osłonki.
Każdą zawijamy w mięso, obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Roladki przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 120 min.
Na tłuszczu ze smażenia podsmażamy mąkę na rumiano, dodajemy bulion z duszenia, dokładnie rozrabiamy i dodajemy do całości. Chwilę dusimy, mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kalafior w cieście majonezowym
Składniki:
- kalafior 1 mały
- 3 łyżki majonezu
- 50 ml mleka
- mąka
- sól ziołowa
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki ,myjemy i osączamy. Oprószamy solą ziołową i pieprzem.
W misce mieszamy majonez ,mleko i mąkę (ciasto ma być gęste). Do smaku doprawiamy pieprzem. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście ,smażymy na rozgrzanym ,głębokim oleju na rumiano. Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przepis na miesiąc: listopad
Mielone z kapustą (4-5 porcji)
Składniki:
- 250 g kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 ml bulionu warzywnego
- 250 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- kminek mielony
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później mielimy i mieszamy z mięsem. Dodajemy jajko. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Z przygotowanej masy formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przepis na miesiąc: październik
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 5-6 porcji
- 700 g wędzonej kości schabowej lub żeberek wędzonych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 grzyby suszone
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 laski białej kiełbasy
- 1 szklanka zakwasu na żurek
- ½ szkl śmietany
- sól i pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- chrzan świeży 1,2 małej laski
- jajka- 1 na osobę
Sposób wykonania:
Kość schabową lub żeberka opłukać i włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, cebulę i czosnek. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez około dwie godziny na wolnym ogniu. Z żurku wyjąć kości i oskubać je z mięsa, dodać do żurku. Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać zakwas i gotować przez 5 minut. Dodać śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jajka gotować na twardo, następnie obrać i przekroić na pół. Chrzan zetrzeć prosto do talerza, dodać połówkę jajka i nalewać żurek.
Przepis na miesiąc: wrzesień
Jabłka obrodziły tej jesieni więc proponujemy łatwy, smaczny deser z ich udziałem.
Jabłka w cieście- 4 porcje
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ponadto: 4-5 sztuk ładnych dużych jabłek(np. antonówki, szara reneta)
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do wysokiego naczynia, dodajemy wybite jajka, szczyptę soli, olej i część mleka. Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy mleko, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w 0,5 cm krążki lub jak kto woli w cząstki. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotej barwy. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeżeli ktoś lubi można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują z sałatką owocową i bitą śmietanką.
Przepis na miesiąc: kwiecień
Mus brzoskwiniowy
Składniki:
– 1 puszka brzoskwiń w syropie
– 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej( ok. 8 łyżeczek na 1 litr przecieru z brzoskwiń)
– ok. 200ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej wody i namoczyć żelatynę, dodać 100ml wrzątku i rozpuścić żelatynę. Rozpuszczoną dodawać stopniowo do zmiksowanych brzoskwiń, cały czas miksując. Mus przełożyć do miseczek, czy pucharków i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki, do stężenia. Ubić śmietankę, dodając pod koniec 1 łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę nałożyć na deser, udekorować według uznania.
Przepis na miesiąc: marzec
Schab z kiełkami- 6 porcji
Składniki na schab:
60 dag schabu
5 ząbków czosnku
sól
1 jajko
jarzynka przyprawa (bez glutaminianu sodu)
pieprz
bułka tarta
olej
15 dag pomidora (1 sztuka)
5 dag cebuli (1 mała)
ocet 10%
5 dag żółtego wędzonego sera
kiełki rzodkiewki lub lucerny
Sposób wykonania:
Schab opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (na 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Tak przygotowany czosnek przełożyć na rozbite plastry mięsa i docisnąć. Ułożyć na talerzyku jeden na drugim, przykryć pokrywką lub drugim talerzykiem i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny. Następnie panierować w rozmąconym jajku z dodatkiem jarzynki i pieprzu, a na koniec w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu.
Pomidory opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić kilkoma kroplami octu i wymieszać.
Na każdy usmażony kotlet schabowy położyć plasterek pomidora, rozłożyć cebulę, potem położyć plasterek żółtego wędzonego sera i na górę rozłożyć kiełki rzodkiewki.
Tak przygotowane kotlety schabowe położyć na patelni i podgrzewać pod pokrywką przez kilka minut, aby żółty ser się roztopił. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis na miesiąc: luty
Łosoś pieczony na grillowanej cukinii
Składniki na 4 porcje:
– 4 filety z łososia po 100g
– łyżka soku z cytryny
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 1 młoda cukinia
Przygotowanie:
Posiekany czosnek utrzeć z solą, posiekana pietruszkę z sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety natrzeć przygotowaną pasta czosnkową, przykryć folią wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut. Przykryć plastrami sera, posypać orzechami i grudkami masła, zapiekać około 10-15 minut. Cukinie umyć i pokroić ukośnie w plastry, rozłożyć na desce i oprószyć solą, aby pozbyć się nadmiaru wody. Patelnię grilową rozgrzać. Następnie posmarować olejem i ugrilować cukinię. Cukinię wyłożyć na talerz i ułożyć na niej łososia. Podawać z ryżem na sypko i surówką.
Przepis na miesiąc: styczeń
Puszyste ciasto z żurawiną na karnawał
- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka L
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Lukier i posypka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- woda
- 100g żurawiny suszonej
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
Lukier:
Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru oraz sok z cytryny. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis na miesiąc: grudzień
Zbliżają się święta, czas pomyśleć o pierniczkach .
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka sody,
25g drożdży,
1 jajko
40 g masła,
1 czubata łyżka miodu
Sposób wykonania:
- Do garnka dodajemy masło i miód, całość podgrzewamy ciąglemieszając aż do rozpuszczenia, studzimy. Gdy masa będzie jedynieciepła wkruszamy drożdże i mieszamy.
- Mąkę łączymy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudremi mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i przestudzoną masę i mieszamya następnie zagniatamy ciasto rękoma. Jeżeli będzie za gęste to można dodać 3 łyżki śmietany.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blasze i pieczemy 8-10minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle uznania cukrowymiozdobami i lukrem.
Lukier – utrzeć 1 łyżkę mleka z 6 łyżkami cukru pudru. Lukier można zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Do lukru można dodać również kilka kropel aromatu np. cytrynowego.
SMACZNEGO
Przepis na miesiąc: listopad
Pulpety gryczane z dipem koperkowo- czosnkowym- 4 porcje
- szklanka kaszy gryczanej
- łyżka masła
- 30 dag pieczarek
- 3 jajka
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- otręby do obtaczania
- olej do smażenia
- kilka liści sałaty strzępiastej do dekoracji
- łyżka oliwy
- łyżka posiekanej natki
- 3 ogórki kiszone
- 2 pomidory , 5 pomidorków żółtych koktajlowych
- biała cebula , czerwona cebula
- łyżka octu winnego
Sposób wykonania:
Kaszę zalej 2 szklankami posolonego wrzątku. Ugotuj z dodatkiem połowy masła. Po ostudzeniu zmiel w maszynce do mięsa.
Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce, uduś na pozostałym maśle. Połącz z kaszą, dodaj 2 jajka i natkę, przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem Z masy formuj pulpeciki. Maczaj w ostatnim roztrzepanym jajku, panieruj w otrębach. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Pomidory i ogórka drobno pokrój, dodaj posiekaną cebulę. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą i octem. Na liściach sałaty układać po porcji pulpetów i sałatki. Skropić sosem sojowym.
Dip koperkowo- czosnkowy:1 opakowanie jogurtu greckiego,2 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz
Czosnek obierz i przepuść przez wyciskacz, koperek opłucz i drobno posiekaj, całość wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku.
Przepis na miesiąc: październik
„Hiszpański” gulasz 4 p
Składniki :
- około 60 dag mięsa z kurczaka
- około 60 dag małych okrągłych ziemniaków
Dodatki i przyprawy
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- duży pomidor
- marchewka
- zielona papryka
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki białego
- wytrawnego wina
- bulion drobiowy
- olej do smażenia
- natka pietruszki, kolendra
Sposób przygotowania:
Zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone paprykę i marchewkę. Po około 5 min dodaj posiekany pomidor i na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Gdy warzywa zaczną wydzielać intensywny zapach, dołóż oprószone solą, pokrojone w kostkę mięso. Mieszaj, żeby się obsmażyło ze wszystkich stron. Następnie wlej wino, dodaj liście laurowe, posiekaną natkę i pieprz. Gdy wino zacznie się redukować, dołóż obrane połówki ziemniaków.
3 . Całość zalej bulionem – tak, żeby przykrył wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Gulasz podawaj posypany listkami kolendry.
Przepis na miesiąc: wrzesień
Cukinia faszerowana mielonym mięsem- 4 p
2 cukinie małe młode
40 dag mielonej wołowiny
puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia
olej, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Zeszklić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso, przesmażyć, podlać wodą, dusić ok. 20 minut, doprawić.
2. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Nadziać je wystudzonym farszem, złożyć połówki cukinii ze sobą. Naczynie żaroodporne nasmarować odrobiną oleju, wlać szklankę wody, włożyć cukinie, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
3. Rozgrzać oliwę w rondlu, zeszklić roztarty czosnek, dodać pomidory, dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, zmiksować. Cukinie pokrajać w plastry, podawać z sosem pomidorowym.