Charakterystyka
1. Technik żywienia i usług gastronomicznych – to kierunek dla ludzi z pasją, którzy chcą profesjonalnie przygotowywać potrawy i napoje, organizować przyjęcia okolicznościowe oraz wyżywienie dla różnych grup ludności, a także dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną.
Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na rynku pracy.
2. Informacje dodatkowe
Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskują dodatkowo specjalizację: dietetyk/cukiernik.
Szkoła realizuje liczne projekty finansowane z funduszy europejskich. Obecnie w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość” uczniowie odbywają płatne, miesięczne staże w renomowanych obiektach gastronomiczno-hotelarskich w regionie oraz zdobywają certyfikaty na organizowanych przez szkołę kursach baristycznych, barmańskich i kelnerskich.
W ramach współpracy z firmą Unity Line Sp. z o.o. uczniowie mogą odbywać ponadprogramowe, dwutygodniowe praktyki na promach: „Gryf”, „Skania”, „Polonia. Szkoła od kilku lat współpracuje z Wydziałem Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Uczniowie oraz nauczyciele mają możliwość uczestniczyć w wykładach oraz warsztatach ćwiczeniowych.
Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: biologia i język angielski.
3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
Kwalifikacja 1:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja 2:
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
4. Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- planowania i organizowania żywienia zbiorowego oraz żywienia rodziny,
- urządzania zakładów gastronomicznych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwenci tego kierunku kształcenia będą wszechstronnie przygotowani do wymagań pracodawców oraz klientów.
5. Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w restauracjach, barach, kawiarniach, w placówkach żywienia zamkniętego jako:
- szef kuchni,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- dietetyk.
6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Kształcenie praktyczne odbywa się w nowocześnie wyposażonych pracowniach: gastronomicznej, pracowni obsługi konsumenta oraz w renomowanych zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.