Kucharz – Kucharz jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Świadczą o tym statystyki publikowane przez urzędy i firmy. „Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz się odnaleźć w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.
Zawód kucharza możesz zdobyć, ucząc się w 3-letniej szkole branżowej I stopnia w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej.
Informacje dodatkowe
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, kelnerski w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość”,
- pokazy mistrzów kuchni, np. Grzegorza Olejarki,
- wyjazdy na targi branżowe,
- zajęcia w ramach kółka gastronomicznego.
Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik oraz będziesz miał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji zawodowych.
Egzamin z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie oraz ukończeniu szkoły otrzymasz dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie: kucharz.
Możesz kontynuować naukę w Szkole Branżowej II Stopnia, w której możesz uzyskać potwierdzenie kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i otrzymać dyplom w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego.
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia
Kwalifikacja
TG.07 Sporządzanie potraw i napojów
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- sporządzania potraw i napojów w sposób bezpieczny, estetyczny, higieniczny
i sprawny, - dbania o właściwe przechowywanie produktów składowych,
- posługiwania się sprzętem kuchennym i urządzeniami,
- umiejętności czytania ze zrozumieniem wszelkich instrukcji,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- kierowania zespołem osób przygotowujących poszczególne elementy posiłków i koordynowania ich czynności.
Kucharz znajdzie zatrudnienie w:
- hotelach, ośrodkach wczasowych, restauracjach i zajazdach, kawiarniach, barach, stołówkach i jadłodajniach;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Zawód kucharza można zdobyć w Branżowej Szkole I Stopnia w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej. Uczniowie szkoły umiejętności zawodowe zdobywają w systemie kształcenia dualnego, czyli nie tylko na zajęciach lekcyjnych, ale również w czasie praktyk, odbywanych w restauracjach. Dodatkowe praktyki zagraniczne, których odbycie proponuje się uczniom, pozwalają im na zdobycie dodatkowych kompetencji zawodowych
i językowych, podczas pracy w renomowanych restauracjach i hotelach, m. in. na promach oraz w Grecji.