Dzisiaj w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Świętego Patryka. To czas, kiedy wszystko staje się zielone! Wszyscy uczniowie ubrani dziś na zielono byli zwolnieni z pytania. Odbył się też quiz wiedzy o Irlandii. Trzylistna koniczyna, znana jako shamrock, jest jednym z głównych symboli Irlandii. Według legendy, św. Patryk używał jej do wyjaśnienia tajemnicy Trójcy Świętej: tak […]
Read MorePrzed 8-klasistami już niedługo trudne wybory… Uczniowie będą musieli wybrać szkołę średnią…. Ale jaką? Technikum zawodowe, liceum ogólnokształcące, a może szkołę branżową? Młodzież ze Szkół Podstawowych w Handzlówce i w Głuchowie podczas dzisiejszych warsztatów otrzymali odpowiedzi na te i wiele innych nurtujących ich pytań. Dziękujemy za miłe spotkanie i zapraszamy do oglądnięcia fotorelacji z dzisiejszego […]
Read MoreW dniach 10-11 marca 2025r., uczniowie Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Wysokiej mieli możliwość uczestniczyć w 15-godzinnym branżowym szkoleniu „Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów” prowadzonym przez pana Mateusza Płodzień, trenera i współtwórcę Szkoły Mistrzów Gastronomii, a organizowanym przez Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Zakres tematyczny […]
Read MoreW dniu dzisiejszym gościliśmy w naszej szkole 8-klasistów z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Albigowej. Podczas warsztatów uczniowie mieli możliwość poznać specyfikę naszej szkoły, zobaczyć jak przebiega praca na pracowni gastronomicznej i kelnerskiej, dowiedzieć się jakie zadania ma do wykonania technik hotelarstwa oraz poznać tajniki wykonania dobrego zdjęcia. Podczas dzisiejszego dnia działo się naprawdę dużo…. Uchylamy rąbka […]
Read MoreWyróżnienie dla Klaudii Dyrkacz z klasy IV TŻIUG w XXVI MAŁOPOLSKIM KONKURSIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH „Wiosenne przebudzenie”. Konkurs ten odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Jest to ogólnopolski konkurs, w którym mogą wziąć udział tylko osoby zaproszone. Konkurs był dwuetapowy. Pierwszym etapem było stworzenie receptury zgodnej z tematem przewodnim konkursu. Wysłanie receptury […]
Read MoreUczennica klasy IV TŻiUG Klaudia Dyrkacz zakwalifikowała się do XXVI MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH w Krakowie w kategorii kucharz. Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale 👏👏👏. Trzymamy mocno kciuki ✊✊
Read MoreWczoraj przenieśliśmy się w mury innej, tym razem filmowej szkoły i wraz z klasą niekonwencjonalnego wychowawcy prof.Jana Sienkiewicza przeżywaliśmy młodzieńcze kłopoty, zauroczenia, radości i dramaty. Poznaliśmy losy m.in. Korka-chłopaka w spektrum autyzmu oraz codzienność Nel, Dantego i reszty klasowej zwariowanej ekipy. Wyszliśmy z kina pełni empatii, utwierdzeni w przekonaniu, że każda osoba jest cenna, ważna,że […]
Read MoreW środę, 12 lutego, grupa uczniów z klasy IV i V technikum wyruszyła do Warszawy pod opieką nauczycielki Anny Trawki. W ciągu dwóch dni młodzież zwiedziła Muzeum Powstania Warszawskiego, Ogrody Światła w Wilanowie, Stadion Narodowy oraz Starówkę. Ponadto uczniowie odkrywali tajniki świata w Centrum Nauki Kopernik oraz podziwiali panoramę stolicy z tarasu widokowego Pałacu Kultury […]
Read MoreW dniu 21 czerwca 2025r. organizujemy obchody 80-lecia Zespołu Szkół w Wysokiej. Zachęcamy do włączenia się w organizację tego wydarzenia
Read More