W dniu 1 marca 2024 odbył się już 13 Szkolny Dzień Promocji Zdrowia zorganizowany w tym roku pod hasłem „SLOW FOOD IS GOOD”. Uczniowie zaprezentowali podstawowe informacje o obecnie rekomendowanych przez dietetyków nurtach żywienia w gastronomii, ze szczególnym zwróceniem uwagi na slow food.
SLOW FOOD to potrawy przygotowywane z artykułów ekologicznych, mało przetworzonych i surowców naturalnych, mające cechy prozdrowotne. Uczniowie przygotowali ciekawe, oryginalne plakaty właśnie na temat „powolnego jedzenia”. Wiele cennych informacji odnośnie zdrowego odżywania przekazali nam zaproszeni goście Panie KLAUDIA FITAŁ i ROKSANA NOWOROL z Gabinetu Dietetycznego BONNE SANTE.
W tym roku zespół Szkoły Promującej Zdrowie zorganizował konkurs na smaczny i zdrowy BOX ŚNIADANIOWY. Komisja konkursowa w składzie: Panie dietetyczki, Pani Lidia Sękowska oraz uczennica Wiktoria Jędrejko, miała problem, aby wybrać trzy najciekawsze zestawy śniadaniowe. Po długich debatach przyznano: I miejsce – Aleksandra Kozubek II miejsce – Anna Uryć III miejsce Kinga Kunysz. Wyróżnienia otrzymali Szymon Zając oraz Danuta Cwynar. Fundatorem cennych nagród był Gabinet Dietetyczny BONNE SANTE z Łańcuta.
Po zakończonej uroczystości wszyscy uczestnicy mieli okazję poczęstować się kolorowymi kanapeczkami śniadaniowymi przygotowanymi przez 2 TŻiUG oraz marchewkowymi muffinami w wykonaniu klasy 5 TŻiUG.
Koordynator Szkoły Promującej Zdrowie Joanna Kunysz