Wyjątkowy czas rodzi wyjątkowe inicjatywy.
![](https://zswysoka.pl/wp-content/uploads/2022/10/hdimgf95fdbcf7cd7502454ae25fea05213.jpg)
W środę, 13 kwietnia, w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Wysokiej, odbyły się warsztaty „ Kuchnia ukraińska”. Zajęcia dla klasy I TŻiUG poprowadziły Swietlana Janiv i Julia Jewtuszenko. Uczniowie własnoręcznie mieli okazję wykonać jeden z ukraińskich wypieków: Uszka. Ukraińskie uszka tym różnią się od naszych, że przygotowywane są na słodko. Po początkowych, minimalnych obawach jak poradzimy sobie z barierą językową, okazało się, że język kuchni nie ma granic 🙂 . Swietłana, pochodząca z Truskawca, bardzo ucieszyła się widząc chłopców, ponieważ: „bardzo dobrze mieszają (urabiają) ciasto”. I miała rację, ciasto na uszka trzeba wyrabiać długo, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Julia, przed wojną mieszkająca pod Kijowem, była bardziej milcząca, ale z sercem czuwała nad uczniami. Upieczone uszka były zaskakująco smaczne, ale wymagały cierpliwości, dokładności, bo małe kawałki ciasta muszą być rozwałkowane bardzo cienko „Tak aby ulicę było przez nie widać” i co najmniej półtorej godziny wolnego czasu. Nasze prowadzące stworzyły niepowtarzalną atmosferę na warsztatach. Paniom Małgorzacie Bal i Joannie Cyran dziękuję za opiekę nad uczniami.
Wypieki z warsztatów zawędrowały na stoły łańcuckiego Caritasu w środę wieczorem, kiedy to został zaprezentowany wyjątkowy e-book „Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko-łańcuckiej”. Jest to książka kucharska z przepisami, stworzona dzięki wspólnej pracy uchodźców przebywających obecnie w Łańcucie i wolontariuszy, którzy zaangażowali się w pomoc w parafii Łańcut. E-book zawiera ponad 40 przepisów kuchni ukraińskiej, ale również polskiej. Znajdziecie tam między innymi informacje jak ugotować barszcz ukraiński i słynne pielmieni. Całkowity dochód ze sprzedaży książki zostanie przeznaczony na pomoc Ukrainie. „Ty też możesz pomóc”
Więcej informacji: https://rzeczoksiazce.pl/produkt/zaczelo-sie-od-barszczu-historia-przyjazni-ukrainsko-lancuckiej-kuchnia-pisana/
Wśród przepisów znajdziecie również „nasze” uszka.
Anna Trawka