W minioną środę nasza pracownia obsługi kelnerskiej zamieniła się w palarnię kawy oraz profesjonalną kawiarnię. A to za sprawą szkolenia baristycznego, które dla klas IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Usług Kelnerskich poprowadzili specjaliści w tej dziedzinie, z palarni kawy Momento w Rzeszowie – Panowie Kamil Wnuk i Kamil Starzak.
Uczniowie mieli okazję samodzielnie przeprowadzić proces wypalania ziaren na piecu do wypalania kawy oraz degustację kaw z Etiopii, Peru i Brazylii. Poznali też alternatywne metody parzenia kawy na urządzeniach typu Dripp, Areopresie oraz V40. Szkolenie na ekspresie ciśnieniowym poprowadził certyfikowany przez SCA trener baristów, który w sposób profesjonalny przedstawił proces parzenia esspesso oraz techniki spieniania mleka i latte art, co uczniowie, także pod okiem trenera, mieli możliwość przećwiczyć.
Bariści mogli pracować na szkolnym ekspresie ciśnieniowym oraz innych akcesoriach do parzenia kawy, wyrazili przy tym opinię, że mamy bardzo dobrze wyposażoną pracownię w wysokiej jakości urządzenia i sprzęt baristyczny. Uczniowie klas IV- tych mają w programie nauczania specjalizację z zakresu baristyki, dlatego dodatkowe szkolenie było doskonałą szansą na poszerzenie swojej wiedzy i kwalifikacji.