W dniach 10-11 marca 2025r., uczniowie Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Wysokiej mieli możliwość uczestniczyć w 15-godzinnym branżowym szkoleniu „Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów” prowadzonym przez pana Mateusza Płodzień, trenera i współtwórcę Szkoły Mistrzów Gastronomii, a organizowanym przez Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie.
Zakres tematyczny obejmował: zapoznanie z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej, przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców, przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców, przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej, przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego, poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu dań kuchni bankietowej.
Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik otrzymał Branżowy Certyfikat Umiejętności, poprzedzony egzaminem teoretycznym i praktycznym. Pozyskane wiadomości i umiejętności zostaną z pewnością wykorzystane w dalszej nauce a później w pracy zawodowej. Opiekunem grupy z ramienia szkoły był pan Bogusław Karaś.
Serdecznie dziękujemy Niepublicznemu Branżowemu Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie za zorganizowanie i zaproszenie naszej szkoły na szkolenie a panu Mateuszowi Płodzień za mistrzowskie przekazanie podczas szkolenia swojej bogatej wiedzy praktycznej.











































