Brawa dla Klaudii!

Wyróżnienie dla Klaudii Dyrkacz z klasy IV TŻIUG w XXVI MAŁOPOLSKIM KONKURSIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH „Wiosenne przebudzenie”. Konkurs ten odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Jest to ogólnopolski konkurs, w którym mogą wziąć udział tylko osoby zaproszone. Konkurs był dwuetapowy. Pierwszym etapem było stworzenie receptury zgodnej z tematem przewodnim konkursu. Wysłanie receptury i zdjęcia potrawy. Zakwalifikowani uczestnicy brali udział w drugim etapie konkursu: 07.03.2025 r. W Małopolskim konkursie równocześnie odbywały się konkursy : cukierniczy, barmański oraz kelnerski. Na ponad 40 zgłoszeń z całej Polski do konkursu w kategorii kucharz finalnie zakwalifikowało się do drugiego etapu 18 uczestników z całej Polski w tym nasza uczennica. Młodzież rywalizowała pod okiem najlepszych mistrzów. W jury konkursu zasiadał m.in. znany szef kuchni Andrzej Polan. W oczekiwaniu na wyniki konkursu mieliśmy okazje uczestniczyć w pokazie kulinarnym Mistrza Mateusza Suligi z Restauracji Artesse w Krakowie. Konkurs był zarówno dla uczennicy jak i opiekuna mgr inż. Joanny Kielar bazą cennych informacji i doświadczeń, które napewno będą mogły wykorzystać w przyszłości. To był czas nie tylko rywalizacji i stresu ale również ciekawych doświadczeń i zawarcia nowych przyjaźni z uczestnikami z różnych zakątków Polski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *